Menu

Filter op
content
PONT Zorg&Sociaal

0

Ouderen bedenken zelf hoe technologie hen langer zelfstandig kan houden

De kop is eraf! In Enschede zijn de eerste bijeenkomsten gehouden met ouderen die zelf bedenken welke handige, kleine oplossingen hun leven makkelijker kunnen maken. En straks kunnen ze die zelf gaan maken in een van de openbare bibliotheken in Twente. Na de pilots die ActiZ, ANBO en Universiteit Twente starten, moet dit in het hele land mogelijk worden.

ActiZ 19 januari 2022

Hoe kan de groeiende groep ouderen zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen? Wat hebben zij daarvoor nodig? ActiZ, ANBO en de Universiteit Twente willen mensen daarbij helpen. ActiZ branchevereniging van zorgorganisaties heeft daarom het initiatief genomen om samen met ouderenbond ANBO en de Universiteit Twente praktische oplossingen van ouderen zelf mogelijk te maken.

Van designlab naar ‘maakplaats’

De Universiteit Twente (UT) heeft een DesignLab om de ideeën om te zetten in praktische hulpmiddelen. Maar de ouderen kunnen straks ook terecht in veertien bibliotheken in Twente. Daar worden BasisLabs ingericht. Dat zijn ‘maakplaatsen’ (plekken) waar niet alledaagse apparaten staan, zoals 3D-printers.

Projectleider Kris Pals vertelt over de eerste bijeenkomst: ‘Wat vooral opviel was de herkenning bij elkaar, over dingen waar ze in het dagelijkse leven tegenaan lopen. Die hebben vaak te maken met het zetten van kracht’, vertelt Kris. ‘Dat lukt niet altijd meer. Bij het openen van een verpakking in de keuken, tot het steeds omhoog houden van de föhn in de badkamer.’

Handigheidjes voor iedereen

Tijdens de bijeenkomsten kwamen de deelnemers erachter dat er best al veel handige apparaatjes en technische snufjes beschikbaar zijn. Studenten van de UT hebben een overzicht van handige apparaatjes gemaakt. Alleen is de vraag hoe vindbaar deze informatie is.

Tot nu toe hebben de ouderen vooral met elkaar gepraat over waar ze in het dagelijkse leven tegenaan lopen. De volgende stap wordt om te bedenken wat daarvoor een handige oplossing zou zijn. Als die nog niet bestaat, kunnen ze die zelf gaan maken. De studenten van de UT kunnen daarbij helpen met het ontwerp, met het maken of met het verder ontwikkelen.

Van regio naar het hele land

De pilot loopt nu in Twente met een kleine groep ouderen, maar de ambitie is om op termijn – en als corona het toelaat - door het hele land groepjes ouderen bij elkaar te laten komen om zélf aan de slag te gaan in ‘maakplaatsen’. Daarnaast worden alle beschikbare handige oplossingen voor veel voorkomende problemen verzameld in een document.

Vergrijzing

Het aantal 90-plussers en mensen met dementie verdubbelt de komende 20 jaar. En daarmee ook de vraag van mensen naar ouderenzorg. Om in 2040 zorg te kunnen bieden in de vorm zoals we dat nu doen aan het toenemende aantal 75-plussers, moet het aantal ouderenzorg-banen verdubbelen naar 700.000. Dat is niet realistisch. De arbeidsmarkt kan dat niet aan. Ook mantelzorgers kunnen de extra druk niet opvangen. Waar in 2018 tegenover elke 75-plusser die mantelzorg ontvangt nog bijna vijf potentiële mantelzorgers stonden, zullen dat er in 2040 volgens het CPB slechts drie zijn.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.