Menu

Filter op
content
PONT Zorg&Sociaal

0

Praktijkvoorbeeld: financiële afspraken Gooi- en Vechtstreek

De transformatie van beschermd wonen vraagt dat gemeenten regionaal samenwerken en afspraken maken over de financiering en de risico’s. Hoe werken de transformatie, de spreiding van voorzieningen en financiële afspraken op elkaar in?

VNG 18 September 2018

Per 1 januari 2021 worden de middelen voor beschermd wonen gedecentraliseerd. Het geld gaat dan naar alle gemeenten, in plaats van naar de centrumgemeente. De VNG werkt aan een handreiking bedoeld als hulpmiddel voor het maken van regionale financiële afspraken. Onderdeel van de handreiking is een aantal praktijkvoorbeelden. Een van deze praktijkvoorbeelden betreft de aanpak van de regio Gooi- en Vechtstreek. Beschermd wonen is hier ondergebracht in een gemeenschappelijke regeling, evenal alle andere centrumgemeentetaken.

Kenmerken
Kenmerken van de financiële aanpak zijn:

  • Gemeenschappelijke regeling

  • Vooraf begroten

  • Eén integraal budget

  • Voor- en nadeel verrekenen naar rato van het aantal inwoners

  • Bestemmingsreserve van maximaal € 2 miljoen

  • Beleidsprogramma’s van 1,5 tot 2 jaar

De aanpak van de regio Gooi- en Vechtstreek is uitgebreid beschreven in het praktijkvoorbeeld ‘Gemeenschappelijke regeling is als trouwen in gemeenschap van goederen’. Eerder beschreven we wijze waarop de regio Midden-Holland met centrumgemeente Gouda de middelen decentraliseert, vooruitlopend veranderende financiering. De Handreiking Financiële afspraken beschermd wonen verschijnt half oktober.

Praktijkvoorbeeld Gooi- en Vechtstreek 'Gemeenschappelijke regio is als trouwen in gemeenschap van goederen' (pdf)
De regio Midden-Holland is al ver met de transformatie beschermd wonen (pdf)

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.