Menu

Filter op
content
Zorg&Sociaalweb
0

SCP: Robots en slim organiseren oplossingen voor de toekomst

Van alle domotica-uitvindingen van de afgelopen jaren blijkt maar een klein percentage echt effectief. Toch moet technologie een belangrijke factor worden in het langer thuis wonen, zo blijkt uit het onlangs verschenen Sociaal Cultureel Rapport van het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP). In het rapport vraagt het SCP zich af hoe de toekomst van onder andere zorg zal zijn en kijkt door naar 2050.

Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg 27 december 2016

Technologische oplossingen belangrijk

Het SCP signaleert een afnemende groep mantelzorgers bij een groeiende groep zorgbehoevenden. Technologie zal oplossingen moeten bieden en het is nodig die nog verder te ontwikkelen. Zij noemt onder meer de Giraff en Care-o-bot, die echter nog 'mijlenver verwijderd zijn van het uitvoeren van eenvoudige huishoudelijke taken'. Hospital at Home en telecommunicatie worden genoemd als belangrijke ontwikkelingen, om zorggebruik te beperken.

Andere oplossingen

Andere oplossingsrichtingen zijn onder meer het anders organiseren van de zorg (bijvoorbeeld lager geschoold personeel inzetten voor laagcomplexe taken) en bewustwording: burgers bewuster maken van hun verantwoordelijkheid bij hun eigen gezondheid en zorg. Voor degenen die dat hebben, zal het sociale netwerk een grotere rol spelen (met het risico op overbelasting). Daarbij is flexibilisering van arbeid nodig, om die te kunnen combineren met mantelzorg. Het Kenniscentrum wordt ook nog het onderzoek geciteerd: Experts verwachten een verdere toename van diversiteit in woonvormen. We weten verder dat de vraag naar geschikte woningen het aanbod met 400.000 zal overstijgen, dus inzet op woningaanpassingen in de bestaande voorraad zijn nodig.

Creatieve woon-zorgoplossingen

Eigen initiatieven van burgers, zoals zorgcoöperaties, zullen voor veel ondernemende burgers een mogelijke oplossing vormen, maar geïsoleerde ouderen dreigen ook in deze initiatieven buiten de boot te vallen. Het SCP roept op om te werken aan vaardigheden, zoals zelf zorg organiseren, netwerken, creatieve woon-zorgoplossingen vinden en vooruit te kijken met vrienden en familie, voor de komende generaties die zelfstandig oud willen worden.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.