Het Haarlemse project Time2Shine helpt jongeren door ze te koppelen aan een mentor uit het bedrijfsleven. Het project is een van de genomineerden voor de landelijke Appeltjes van Oranje-prijs.
Toen Julian (20) een paar jaar geleden binnenstapte bij de Haarlemse stichting Bedrijf & Samenleving werd zijn leven beheerst door privéproblemen. Zijn ouders zaten in een vechtscheiding en er was sprake van alcoholmisbruik. Hierdoor had school voor Julian geen prioriteit meer. En doordat hij weinig contacten had in zijn klas, kon hij bij niemand met zijn emoties terecht. Bedrijf & Samenleving koppelde hem aan een vrijwilliger binnen het project Time2Shine. Mede dankzij de steun van zijn ‘mentor’ ziet het leven er voor Julian in 2020 heel anders uit: hij heeft zijn school afgerond, een leuke studio in Haarlem en een betere band met zijn ouders.
Het komt regelmatig voor dat privéproblemen bij jongeren zoals Julian leiden tot schooluitval. Een onveilige thuissituatie, drank- of drugsgebruik, maar ook psychische klachten of geldgebrek – de oorzaken zijn meestal ingewikkeld en vaak gaat het om een combinatie van problemen. Het helpen van dit soort jongeren is in Haarlem dan ook een belangrijke maatschappelijke missie. Niet alleen voor de gemeente, maar ook voor tientallen stichtingen en honderden vrijwilligers in de stad.
Time2Shine is een succesvol voorbeeld van een project om dit soort jongeren te helpen. Daarvoor worden zij gekoppeld aan een vrijwillige mentor uit het bedrijfsleven. Die helpt hen om hun leven weer op de rails te krijgen. “In 12 jaar is een eenvoudige werkgroep uitgegroeid tot een groot project waarmee we al zo’n 800 jongeren konden helpen”, vertelt Marijke Aukema van Bedrijf & Samenleving. Time2Shine treedt daarbij vooral op in een coördinerende rol. “We zijn geen hulpverleners, maar kunnen jongeren wel een vertrouwenspersoon bieden. Want vaak ontbreekt het in het privéleven aan iemand bij wie een jongere het hart kan luchten.”
Uit die vertrouwensband kunnen bijzondere vriendschappen ontstaan. Bijvoorbeeld tussen Nora (18) en haar mentor Marijke Fokker. Nora was ongemotiveerd, wist niet goed wat ze leuk vond en ging daardoor niet altijd naar school. Toen de gemeente in november voorstelde haar te koppelen aan een mentor, had ze zo haar bedenkingen. Die smolten bij de eerste ontmoeting als sneeuw voor de zon, vertelt Nora. “Marijke en ik spraken af op het station en er was eigenlijk meteen een klik. We zien elkaar nu ongeveer een keer per week en ik beschouw haar inmiddels echt als vriendin.”
Die bijzondere band gaat hand-in-hand met de belangrijkste taak van haar mentor. “Ik probeer Nora te laten nadenken, onder meer over wat ze wil doen in het leven. Zo is ze bijvoorbeeld gek op haar smartphone. Daar zijn genoeg leuke studierichtingen voor te bedenken.” Marijke benadrukt dat ze slechts een begeleidende rol heeft en de motivatie vanuit Nora zelf moet komen. “Wat dat betreft zijn we op de goede weg.”
Marijke Aukema beaamt het belang van motivatie en vertrouwen, ook voor de lange termijn. “Er zijn jongeren die we 12 jaar geleden hielpen en sindsdien altijd contact hielden. We dringen ons natuurlijk niet op, maar vinden het leuk om op de hoogte te blijven.”
Tijdens de coronacrisis gaat het contact gewoon door, zij het op afstand. “Juist nu is het extra belangrijk om contact te houden. De mentoren bellen dus veel, maar ook er wordt ook veel gewandeld met de jongeren. Waarbij ze natuurlijk afstand houden.”
Time2Shine is een van de 12 genomineerden voor de Appeltjes van Oranje. Die worden jaarlijks uitgereikt aan 3 sociale projecten die op een succesvolle manier zorgen dat mensen weer meedoen in de samenleving. De prijzen zouden eind mei worden uitgereikt door koningin Máxima op paleis Noordeinde. Dat uitje gaat nu helaas niet door, er komt nu een alternatieve prijsuitreiking.