Wat waren de best gelezen nieuwsartikelen van het afgelopen jaar? Hieronder treft u de top tien van best gelezen berichten die in 2021 op Zorg&Sociaalweb zijn verschenen. Hier leest u onder meer over mega-aanbestedingsprocedure in het sociaal domein, de 'Participatiewet-affaire', jeugdzorg en de 1-november-maatregel Woonplaatsbeginsel.
Aan de Mantelzorglijn krijgen we veel vragen van mantelzorgers die willen weten of zij met voorrang in aanmerking komen voor de boostervaccinatie. Hoe zit het nu met de vaccinatiecampagne voor de boosterprikken?
Over drie weken kiest Nederland een nieuwe Tweede Kamer. Wat willen de partijen eigenlijk gaan veranderen in het sociaal domein en de zorg? Hoe wordt er gekeken naar marktwerking? Welke oplossingen zijn voorhanden in de jeugdzorg en GGZ, en hoe houden we het tegelijkertijd ook betaalbaar? Zorg&Sociaalweb analyseerde dertien verkiezingsprogramma's* om een beter inzicht te krijgen in de plannen van de partijen.
Na zes kort gedingen heeft de gemeente Amsterdam op 19 januari besloten een zeer omvangrijke aanbestedingsprocedure in de Wmo en maatschappelijke opvang/beschermd wonen stop te zetten. De totale opdrachtwaarde van de procedure zou ongeveer anderhalf miljard euro omvatten. Voornaamste aanleiding bleek onduidelijkheid over de verdeling van cliëntplekken. Daarnaast bleek de financieringssystematiek voor MOBW te complex. Dat schrijft wethouder Zorg Simone Kukenheim aan de Amsterdamse gemeenteraad.
De jeugdzorg krijgt 613 miljoen euro om de problemen het hoofd te bieden, maar is geld wel de oplossing? Vijf deskundigen bogen zich vanuit verschillende perspectieven over die vraag. Hoogleraar Peer van der Helm, OZJ-adviseur Nicoline den Ouden, Koraal-teamleider Inge Fredrix en Key Groep-adviseurs Karel Piethaan en Niels de Vette geven hun reactie.
Demissionair staatssecretaris Bas van 't Wout opteert met drie voorstellen voor meer maatwerk en minder hardheid binnen de Participatiewet. Na de Toeslagenaffaire zijn ook binnen deze wet veel zorgen over de harde fraude- en terugvorderingsaanpak in de bijstand. Dit schrijft hij in een viertal brieven aan de Eerste en Tweede Kamer.
Op dinsdag 16 maart 2021 overlegden vakbonden FNV, CNV en FBZ voor de tweede maal met de werkgevers (Jeugdzorg Nederland) over de nieuwe Cao Jeugdzorg. Ondanks dat de werkgevers aangaven met een herziene inzetbrief te komen bleek de nieuwe inzetbrief vrijwel identiek. Nog steeds zetten de werkgevers in op 0% loonsverhoging met dezelfde verslechteringen zoals het verlagen van het percentage doorbetaling bij ziekte en het vervangen van de oude transitievergoeding uit de cao door een ongunstiger regeling. Enige verschil is de belofte dat het geld dat dat deze bezuinigingen oplevert weer ten goede komt aan de werknemers. Ofwel dat er onder aan de streep in ieder geval geen negatieve uitkomst is.
Omdat het niet gaat lukken om voor alle jeugdigen het overdrachtsproces voor het nieuwe woonplaatsbeginsel af te ronden voor 1 januari, is in het bestuurlijk overleg van het ministerie van VWS en de VNG een besluit genomen over een aangepaste werkwijze (de zogenoemde 1-november-maatregel).
Steeds vaker lopen mensen met een beperking aan tegen bezuinigingen in het sociaal domein. Dat belemmert hun volwaardige deelname aan de samenleving. Ieder(in) heeft daarom op verschillende manieren signalen verzameld over bezuinigingen op maatschappelijke ondersteuning, jeugdhulp en participatievoorzieningen.
In totaal hielden gemeenten in 2020 316 miljoen over op het bijstandsbudget. Wanneer de kosten voor de vangnetregeling worden afgetrokken resteert een overschot van 275 miljoen. Desondanks kampen tientallen gemeenten met tekorten die bij elkaar opgeteld zo'n 66 miljoen euro bedragen. Dit blijkt uit voorlopige cijfers van de Toetsingscommissie vangnet Participatiewet.
Gisteren stemde de Tweede Kamer over de moties die werden ingediend bij het begrotingsdebat over jeugdzorg. De Kamerleden waren tijdens dat debat al zeer kritisch op het uitblijven van concrete verbeteringen en het in de toekomst parkeren van oplossingen. Dit leidde er toe dat de Tweede Kamer maar liefst 18 moties aannam. Opvallend is dat de Tweede Kamer de regering een aantal opdrachten meegaf die in de hervormingsagenda jeugd verwerkt moeten worden. Overigens hebben ook andere moties raakvlakken met onderwerpen die bij de hervormingsagenda horen, maar zijn die moties minder toegespitst op de relatie met dit traject. Hieronder staat per aangenomen motie kort de kern, inclusief de mogelijkheid om door te klikken naar de volledige motietekst.