Menu

Filter op
content
PONT Zorg&Sociaal

0

Ziekenhuizen gaan niet registreren of zorgmedewerkers gevaccineerd zijn

In de umc’s zal niet worden geregistreerd of zorgmedewerkers zijn gevaccineerd tegen covid-19, zo laat brancheorganisatie NFU weten. Ook de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen zal de ziekenhuizen adviseren niet te gaan registreren.

Medisch Contact 17 september 2021

Daarmee reageren de brancheorganisaties op het voornemen van demissionair minister Hugo de Jonge om werkgevers in de zorg toe te staan van hun medewerkers te registreren of ze zijn gevaccineerd. De NFU stelt in een bericht op de eigen website de huidige wet- en regelgeving te volgen en benadrukt dat de keuze om je wel of niet te laten vaccineren een wettelijk recht is dat gerespecteerd wordt.

Ook de NVZ volgt de wet- en regelgeving in het advies aan de leden, zegt een NVZ-woordvoerder. ‘We adviseren de ziekenhuizen niet te gaan registreren. Op dit moment mogen, naar de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG), werkgevers gezondheidsgegevens van medewerkers niet verwerken, alleen arbodiensten en bedrijfsartsen mogen dat. De Autoriteit Persoonsgegevens is daar heel duidelijk over. Als De Jonge dat wil veranderen, zal hij aan de slag moeten met het aanpassen van de wet- en regelgeving.’

Zowel de NFU als NVZ stelt dat de vaccinatiegraad onder het zorgpersoneel al heel hoog is. ‘Wij kunnen niet in de gegevens van medewerkers kijken, maar we weten dat de geleverde voorraad vaccins voor zorgmedewerkers goed is gebruikt. In de meeste ziekenhuizen is meer dan 90 procent van de medewerkers gevaccineerd: bijzonder goed. Bovendien is er nog geen duidelijk wetenschappelijk bewijs of iemand die is gevaccineerd wel of niet minder besmettelijk is’, aldus de NVZ-woordvoerder.

Al eerder liet Actiz, brancheorganisatie voor zorg aan ouderen en chronisch zieken, weten niet van elke individuele werknemer te hoeven weten of hij/zij is gevaccineerd. Wel zou het volgens Actiz ‘handig zijn’ om dat per locatie of team te weten, om in gesprek met medewerkers gerichter maatregelen te kunnen nemen.

Voor de KNMG is het nog te vroeg om te reageren op het voornemen van demissionair minister De Jonge, laat een KNMG-woordvoerder weten.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.