Menu

Filter op
content
PONT Zorg&Sociaal

0

Zorginstituut Nederland: verduidelijking nodig over de inzet van ouders bij kindzorg

Ouders met een ziek kind dat in de thuissituatie verpleging en verzorging nodig heeft, kunnen op 2 manieren bijdragen aan deze zorg. Ze kunnen een deel van de benodigde zorg vrijwillig als mantelzorger op zich nemen. Ze kunnen die zorg ook verlenen als informele zorgverlener vanuit een persoonsgebonden budget (pgb). Zorginstituut Nederland verduidelijkt de inzet van ouders bij het indiceren van kindzorg vanwege signalen dat ouders de keuze tussen mantelzorg en een informeel pgb niet altijd krijgen.

Zorginstituut Nederland 3 oktober 2024

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

Kinderverpleegkundige kijkt naar de zorg die nodig is

Als je als ouder een ziek kind thuis wil verzorgen, bespreekt een kinderverpleegkundige welke verpleging en verzorging het kind nodig heeft. De kinderverpleegkundige legt dit vast in een indicatiestelling. Deze indicatiestelling is het uitgangspunt voor de hoeveelheid zorg die uit het basispakket van de zorgverzekering wordt vergoed.

Mantelzorg, zorg in natura of via een persoonsgebonden budget

Ouders kunnen ervoor kiezen om bepaalde zorg als mantelzorger vrijwillig zelf te verlenen. De kinderverpleegkundige neemt die zorg dan niet op in de indicatie. Maar volgens de wet- en regelgeving mag deze vrijwillige zorg door het netwerk niet worden afgedwongen. Ouders kunnen de geïndiceerde zorg voor hun kind op 2 manieren krijgen: in natura of via een persoonsgebonden budget (pgb). Bij zorg in natura regelt een zorgaanbieder dat een kinderverpleegkundige de zorg levert. Met een pgb kan een formele of een informele zorgverlener worden ingezet. Ouders kunnen een zorgprofessional inhuren (formeel pgb), of ze verlenen de zorg zelf en betalen zichzelf uit (informeel pgb). Hierbij geldt dat het informele tarief lager is dan het formele tarief. Een combinatie van formele en informele zorg is ook mogelijk.

Verduidelijking nodig over de inzet van ouders bij kindzorg

Het Zorginstituut ziet na signalen dat zorg die een kind nodig heeft niet altijd wordt meegenomen in de indicatiestelling, als ouders aangeven dat ze de zorg zelf willen verlenen. De kinderverpleegkundige gaat er dan onterecht vanuit dat ze de zorg als mantelzorger gaan doen. Daarmee valt de keuze voor een informeel pgb weg. Het Zorginstituut verduidelijkt daarom met dit Addendum Kindzorg de inzet van ouders bij het indiceren van kindzorg. En hoe dat in de wet- en regelgeving van de Zorgverzekeringswet (Zvw) is geregeld. 

Mogelijk verminderde bereidheid van mantelzorg

Een mogelijk gevolg van het informeel pgb is dat de bereidheid om ‘gratis’ mantelzorg te verlenen afneemt als mensen weten dat ze zichzelf ook uit een informeel pgb kunnen betalen. Dit is onvermijdelijk, omdat het zo in de wet- en regelgeving staat beschreven: alle ouders hebben er recht op om een informeel pgb aan te vragen. Net zoals het wettelijk niet toegestaan is om mantelzorg door het netwerk af te dwingen.

Duidelijkheid voor alle betrokkenen bij kindzorg

Deze verduidelijking is allereerst bedoeld voor kinderverpleegkundigen; zij hebben baat bij een duidelijk kader vanuit de wet- en regelgeving. Daarnaast is duidelijkheid ook belangrijk voor ouders en zorgverzekeraars.

Over Zorginstituut Nederland

Iedereen die in Nederland woont of werkt, is verplicht om een zorgverzekering te hebben. Zorginstituut Nederland is een overheidsorganisatie met als belangrijkste taak het samenstellen van het basispakket van de zorgverzekering. Hierbij maken we ingewikkelde, maar noodzakelijke keuzes om ervoor te zorgen dat iedereen in Nederland goede zorg kan krijgen. Nu en in de toekomst.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.