Menu

Filter op
content
PONT Zorg&Sociaal

0

‘Goed om van elkaar te weten waar we bij praktijktuin WZD tegenaan lopen’

Ervaringen delen en elkaar inspireren. Dat was het doel van de eerste bijeenkomst eind oktober van deelnemers aan de praktijktuinen Wet zorg en dwang. In zes regio’s in het land worden ervaringen opgedaan met de Wet zorg en dwang in de thuissituatie en het voorkomen van onvrijwillige zorg voor mensen met dementie of een verstandelijke beperking. Tijdens een bijeenkomst bespraken de verschillende regio’s hun ervaringen en aanbevelingen.

ActiZ 6 december 2021

Verschillende fases

De deelnemende organisaties zijn allemaal gestart met de praktijktuin, maar bevinden zich in verschillende fases. Zo bouwt ZorgSpectrum in de regio Houten verder op het al bestaande samenwerkingsverband tussen verschillende zorgaanbieders: DuurSaam Houten. In de regio Deventer is een hele nieuwe regionale organisatie gestart waarin zorgaanbieders in de vvt samenwerken met gemeenten en ggz-instellingen onder de naam Salland United.

Er zijn samenwerkingsafspraken gemaakt over onder meer toeleiding, opnamecapaciteit en doorplaatsingen. Zorgorganisatie Opella maakt samenwerkingsafspraken met huisartsen en doet dit in een meer stedelijk gebied (Wageningen) en in een dorp (Lunteren). Die verschillende settingen maken dat er op de ene plek wijkverpleegkundige teams moeten samenwerken met veel huisartsen en op de andere plek met maar een paar. In beide situaties is een verpleeghuislocatie in de buurt.

De praktijktuinen WZD

De praktijktuinen zijn een pilot van de Regiegroep Extramurale Wzd, bestaande uit ActiZ, Alzheimer Nederland, Dementie Netwerk Nederland, InEen/LHV, LOC Waardevolle Zorg, NZa, V&VN, VWS en ZorgthuisNL. Vanuit de verpleging-, verzorging- en thuiszorg zijn de volgende zorgorganisaties betrokken: Opella, ZorgSpectrum, Argos Zorggroep/Zonnehuisgroep/Careyn, Evean, Salland United (VVT-aanbieders in de regio Deventer) en de Zorggroep (Noord- en Midden-Limburg).

Wet zorg en dwang

Het doel van de Wet zorg en dwang is veilige en goede zorg aan cliënten bieden, ook aan mensen die daarover moeilijk zelf kunnen beslissen of zorg niet willen, maar dat wel nodig hebben. Mensen met dementie of een verstandelijke beperking kunnen soms niet goed (meer) zelf inschatten wat goed voor hen is. De Wet zorg en dwang voorziet dan in een aantal mogelijkheden om toch zorg te bieden die noodzakelijk is om ernstig nadeel voor cliënten te voorkomen.

De kern van de wet is: ‘geen dwang, tenzij het echt niet anders kan’. Het voorkomen van onvrijwillige zorg en het zoeken naar alternatieven voor dwang staan voorop.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.