Menu

Filter op
content
PONT Zorg&Sociaal

0

Nieuwe specifieke uitkering voor domeinoverstijgend samenwerken

Vanaf 20 februari 2023 kunnen gemeenten de nieuwe specifieke uitkering domeinoverstijgend samenwerken (SPUK DOS) aanvragen. De SPUK DOS ondersteunt het beleid van langer thuis wonen en het beperken van Wlz-instroom.

De Juiste Zorg op de Juiste Plek 16 februari 2023

De SPUK DOS is bedoeld voor:

  • experimenten waarbij een centraal persoon informele en formele oplossingen uit verschillende zorgdomeinen zoekt voor een cliënt

  • vergelijkbare experimenten of alternatieve initiatieven die inzetten op het beleid van langer thuis wonen en het beperken van de Wlz-instroom.

De SPUK verlengt de bijdrage die 3 pilotgemeenten (Dongen, Ede en Hoogeveen) kregen voor dergelijke experimenten. Deze gemeenten krijgen een vaste bijdrage zodat ze kunnen doorgaan met de experimenten die in 2021 zijn gestart.

Voor nieuw aanvragende gemeenten is in 2023 in totaal € 8,9 miljoen beschikbaar. Deze gemeenten kunnen een aanvraag doen voor een experiment met begeleiding of zonder begeleiding van een centraal persoon.

2 aanvraagrondes

Je kunt de specifieke uitkering aanvragen in 2 rondes:

  • van 20 februari 2023, 9.00 uur tot en met 10 maart 2023, 18.00 uur

  • van 27 juni 2023, 9.00 uur tot en met 11 juli 2023, 18.00 uur

Om zoveel mogelijk initiatieven een kans te geven, is in de eerste ronde het volledige budget van € 8,9 miljoen beschikbaar. Is er na de eerste ronde nog budget over? Dan is dat beschikbaar in de tweede ronde. Als gemeenten meer aanvragen dan er beschikbaar is, dan verdelen we het budget door te loten.

Langer thuis wonen

Domeinoverstijgend samenwerken tussen gemeenten, zorgverzekeraars en zorgkantoren leidt naar verwachting tot betere zorg thuis. Zorg in verpleeghuizen en andere zorginstellingen kan daarmee worden uitgesteld of voorkomen. De Specifieke uitkering domeinoverstijgend samenwerken ondersteunt het beleid van langer thuis wonen en het beperken van Wlz-instroom.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.