Jongeren die opgroeien in armoede hebben meer kans op mentale problemen. En mentale problemen op jonge leeftijd, leiden vaak ook tot problemen in de volwassen leeftijd. Het is dus belangrijk om de mentale gezondheid van jongeren die opgroeien in armoede te versterken. Het Trimbos-instituut gaat samen met een groot consortium dat wordt geleid door de Universiteit Utrecht aan de slag om de mentale gezondheid te verbeteren bij deze jongeren.
Ongeveer 7 procent van de jongeren in Nederland in de leeftijd van 0-18 jaar leeft in arme gezinnen. Jongeren die opgroeien in armoede hebben een verhoogd risico op mentale problemen. Het ervaren van mentale problemen op jonge leeftijd leidt vaak tot mentale problemen op volwassen leeftijd. Verschillende, aan armoede-gerelateerde, factoren kunnen daarbij een rol spelen, zoals stress in het gezin en het wonen in een onveilige buurt.
Samen met verschillende organisaties gaat het Trimbos-instituut aan de slag om inzicht te krijgen in de verschillende factoren die samen een rol spelen bij de mentale gezondheid van de jongeren. En er wordt een actieplan gemaakt om de mentale gezondheid van jongeren in armoede te verbeteren. In alle fasen van het onderzoek wordt er gesproken met de jongeren zelf, hun ouders, professionals en beleidsmakers om te zorgen dat hun expertise en ervaringen worden meegenomen in het project.
Het consortium bestaat uit de afdeling Interdisciplinaire sociale wetenschap van de Universiteit Utrecht, het Trimbos-instituut, het Amsterdam UMC, de Hogeschool Utrecht, Pharos, Gemeente Utrecht, Gemeente Amersfoort, GGD regio Utrecht, Nationale Jeugdraad, wijzijnMIND, Regionale Kenniswerkplaats Jeugd en Gezin Centraal, de Kenniswerkplaats Jeugd Utrecht Stad en natuurlijk de jongeren zelf en hun ouders.
“Het verbeteren van de mentale gezondheid van jongeren in armoede is complex. Veel verschillende, samenhangende factoren spelen een rol in het verhoogde risico van jongeren in armoede op mentale problemen. Met dit nieuwe project brengen we verschillende factoren in kaart om beter te gaan begrijpen waarop kan worden ingezet om de mentale gezondheid van jongeren die opgroeien in armoede te verbeteren”. – Elisa Duinhof, onderzoeker bij de afdeling Mentale Gezondheid & Preventie