Menu

Filter op
content
Zorg&Sociaalweb
0
Sinds 1 januari 2015 is de Participatiewet van kracht. Deze wet vervangt de Wet werk en bijstand (Wwb), de Wet sociale werkvoorziening (Wsw) en een groot deel van de Wet werk en arbeidsondersteuning jonggehandicapten (Wajong). De Participatiewet heeft als doel zoveel mogelijk mensen naar werk toe te leiden. Iedereen die kan werken maar het op de arbeidsmarkt zonder ondersteuning niet redt, valt onder de Participatiewet. Gemeenten zijn verantwoordelijk voor het uitvoeren van de Participatiewet.

Ook VNG stemt in met akkoord cao SW

Begin september meldden wij al dat de leden van FNV en CNV met ruime meerderheid akkoord waren gegaan met de cao Sociale Werkvoorziening (SW) voor 2021-2025. Het wachten was nog op de uitkomst van de ledenraadpleging bij de VNG. Vandaag ontvingen wij bericht dat ook de VNG heeft ingestemd met het principeakkoord en daarmee is de nieuwe cao SW een feit.

FNV 20 september 2021

Belangrijkste punten

Hieronder nog eens de belangrijkste punten uit de nieuwe cao.

Loonsverhoging volgens LPO

De afspraak die we sinds 2016 hebben over de loonsverhoging voor de SW wordt voortgezet tot 2025. Hoe zit dit ook alweer? De Rijksoverheid betaalt hiervoor geld aan de gemeenten, en dat bedrag wordt omgezet in loonsverhoging voor de SW-werknemers die meer salaris krijgen dan het minimumloon (WML).

  • Voor 2021 betekent dit een verhoging met 2,16%. Volgende maand krijgen alle SW-werknemers met terugwerkende kracht de loonsverhoging van 1 juli 2021 van 0,96% (= de stijging van het WML).

  • In januari 2022 krijgen de werknemers die meer dan het WML verdienen het restant van de LPO over dit jaar (voorlopig vastgesteld op 2,16%).

  • Werknemers die het minimumloon verdienen, krijgen in januari 2022 de wettelijke verhoging van het WML (die is nu nog niet bekend).

  • De komende jaren wordt de loonsverhoging op dezelfde manier toegepast.

Eerder stoppen met werken

Werknemers die 2 jaar voor hun pensioenleeftijd zitten, kunnen eerder stoppen met werken en gebruik maken van de RVU-regeling. Dankzij de FNV is hier een unieke afspraak gemaakt. De werknemer kan, door in dienst te blijven, gebruik blijven maken van de arbeidskorting en betaalt daarmee tot ongeveer € 300 minder belasting. Ook is afgesproken dat werknemers, voordat ze besluiten om daadwerkelijk deel te nemen aan de regeling, op kosten van de werkgever financieel advies kunnen krijgen. Dit is belangrijk omdat het bedrag dat je krijgt met de RVU is gemaximeerd tot € 1847 per maand (bedrag van 2021).

Extra dag seniorenregeling

We hebben afgesproken dat je op 64 jaar extra seniorenverlof kan aanvragen. Hier moet dan weer, vergelijkbaar met de 60-jarige regeling, loon voor ingeleverd worden.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.