De rechtbank van Rotterdam geeft zorghulp Carol Kollmann gelijk in haar rechtszaak tegen het UWV. De zorghulpverlener vond dat ze recht heeft op een WW-uitkering en het meetellen van haar arbeidsverleden voor de WW, nadat ze erachter kwam dat ze daar door de zogeheten Regeling dienstverlening aan huis niet automatisch recht op heeft.
De rechter vindt dat de bepaling die zorghulpen uitsluit van sociale zekerheidsregelingen neerkomt op indirecte discriminatie. Die mag van nu af aan niet meer toegepast worden.
'Deze uitspraak is baanbrekend', zegt Emma van der Vos, promovenda arbeidsrecht. 'Het betekent dat een hele groep mensen nu wel recht heeft op WW, terwijl hun werkgevers nooit premies hebben afgedragen.'
De regeling was volgens Van der Vos ooit bedoeld om particulieren te ontlasten en tegelijkertijd huishoudelijk werk uit het zwarte circuit te houden. 'De verantwoordelijkheid of iemand wit of zwart werkte en wie sociale zekerheid had, werd daarom volledig bij de werknemer neergelegd. Zij kunnen zich vrijwillig aanmelden bij het UWV om premies te betalen, maar mijn vermoeden is dat bijna niemand dit doet.' Het UWV houdt hier geen cijfers van bij.