Menu

Filter op
content
PONT Zorg&Sociaal

0

Vakbonden en werkgevers vragen Kamer om steun voor een aantrekkelijkere thuis- en verpleeghuiszorg

Op 17 januari hebben zorgmedewerkers en zorgbestuurders het manifest ‘De medewerker op 1’ overhandigd aan Kamerleden. Het manifest is ondertekend door FBZ, FNV, CNV, NU’91, ActiZ en Zorgthuisnl. Woensdag 18 januari vindt een belangrijk debat over arbeidsmarktbeleid in de zorg plaats.

FBZ 17 januari 2023

Manifest roept overheid op om mee te werken

Vakbonden en werkgevers in de VVT hebben de handen ineengeslagen en pleiten in het manifest ‘De medewerker op 1’ voor acht punten. Er is structureel meer geld nodig om goede salarissen te kunnen bieden. Daarnaast gaat het onder meer ook om kostendekkende tarieven, het aanpakken van administratieve lasten en het laten lonen van meer werken.

Omslag is noodzakelijk

Door de vergrijzing stijgt het aantal mensen dat zorg nodig heeft harder dan het aantal zorgmedewerkers. Het is voor zorgorganisaties elke dag opnieuw een puzzel om cliënten passende zorg te bieden en roosters rond te krijgen. Dit merken zorgmedewerkers nu al dagelijks: 50% vindt de werkdruk te hoog.

De medewerker op 1

Als niets verandert, kunnen zorgprofessionals in verpleeg-, verzorgingshuizen en thuiszorg (VVT) niet aan de zorgvraag blijven voldoen. De VVT moet een sector blijven waarin het fijn is om te werken. Een sector, waarin medewerkers goede arbeidsvoorwaarden en een juiste beloning krijgen, werken in een gezond en veilig werkklimaat en inspraak hebben bij beslissingen die binnen hun organisatie worden gemaakt.

Vakbonden en werkgevers kunnen de omslag niet alleen maken. Er is hulp nodig van de landelijke politiek, financiers van zorg en toezichthouders.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.