Menu

Filter op
content
PONT Zorg&Sociaal

0

Verdere toename wachtlijsten verpleeghuizen in oktober

De wachtlijsten voor een verpleeghuisplek is in de maand oktober wederom gestegen met 4 procent. Het gaat in totaal om 16.947 mensen die langdurige zorg nodig hebben, maar niet direct terecht kunnen in een verpleeghuis. Dat blijkt uit cijfers van het Zorginstituut. ActiZ vindt de oplopende cijfers een zorgelijke ontwikkeling. In drie maanden tijd is de wachtlijst met ruim 1.200 mensen gestegen.

ActiZ 30 november 2021

Door de vergrijzing en tekort aan zorgpersoneel stijgt het aantal ouderen dat wacht op een verpleeghuisplek hard. Het aantal mensen dat urgent een plaats nodig heeft, is in de afgelopen maanden met maar liefst 40 procent toegenomen. Daarnaast neemt het aantal mensen voor wie een opname noodzakelijk is, steeds meer toe. De groep van mensen met een Wlz-indicatie die aangeeft om nog even te wachten met bemiddeling naar een verpleegzorgplaats (13.418 mensen), is terug op het niveau van afgelopen augustus en laat nu ook weer een stijgende lijn zien.

Groeiende druk op verpleeghuizen

De druk op de verpleeghuizen neemt verder toe. Dit komt voornamelijk door de forse groei aan ouderen met een intensieve zorgvraag en de oplopende coronabesmettingen. De nieuwe wachtlijstregistratie door zorgkantoren laat zien dat er momenteel bijna 17.000 mensen wachten op een plek. Dit aantal stijgt met ruim 400 mensen per maand. Daarnaast wachten ruim 13.400 mensen uit voorzorg en willen nog niet bemiddeld worden. Deze laatste groep ontbreekt nu in de officiële cijfers van de wachtlijsten maar zijn wel kwetsbare mensen met een Wlz-indicatie.

Het kan en moet anders

Het is nodig de zorg voor ouderen anders te organiseren, anders zullen de wachtlijsten blijven groeien. We verwachten een verdubbeling van de vraag naar zorg voor ouderen, terwijl het aantal zorgprofessionals nauwelijks toeneemt. Het aantal mantelzorgers neemt zelfs af. Daarom is het hard nodig om de maatschappelijke verwachtingen bij te stellen en met nieuwe oplossingen te komen.

ActiZ ontwikkelde daarom met een brede coalitie van ouderenbonden, patiënten- en cliëntenorganisaties, mantelzorgers, vakbonden en beroeps- en brancheverenigingen de Tien uitgangspunten voor toekomstbestendige ouderenzorg. Het is een antwoord op de toekomstvraag van de ouderenzorg. Gezien de uitdagingen waarmee de vergrijzing de samenleving confronteert, is het van belang dat het nieuwe kabinet de breed gedragen uitgangspunten voor de toekomst van de ouderenzorg overneemt.

Lees de Tien uitgangspunten voor toekomstbestendige ouderenzorg.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.