De Wet langdurige zorg (Wlz) is er voor mensen die de hele dag intensieve zorg of toezicht dichtbij nodig hebben. Met een Wlz-indicatie hebben mensen recht op passende zorg met verblijf in een instelling. Mensen kunnen ook thuis (blijven) wonen als zij dat willen, maar levering van de zorg moet wel verantwoord zijn. Als mensen vervoer nodig hebben naar de plaats waar zij de begeleiding of behandeling ontvangen valt dit onder de Wlz.
De wettelijke basis voor het vervoer van mensen met een intensieve zorgbehoefte ligt in de volgende wet- en regelgeving:
De bekostiging voor het vervoer van mensen met een intensieve zorgbehoefte komt uit de algemene middelen.
De bestuurlijke verantwoordelijkheid voor het vervoer van mensen in een intramurale instelling ligt bij het Centrum voor Indicatiestelling Zorg (CIZ). De verantwoordelijkheid voor het sociaal vervoer valt onder de Wmo 2015 en ligt bij gemeenten.
Veel voorkomende vervoersvormen voor mensen met een intensieve zorgbehoefte zijn:
Taxivervoer
Rolstoelbus
Als een cliënt gedurende een dagdeel begeleiding of behandeling ontvangt op een locatie die niet dezelfde is als de verblijfslocatie, kan het verzekerd pakket tevens het vervoer van en naar die locatie omvatten. Indien de begeleiding of de behandeling niet op een externe locatie wordt geleverd, maakt de cliënt uiteraard geen gebruik van het recht op vervoer. Dit is hetzelfde als in de AWBZ. (artikel 3.1.1 – lid 1 – onderdeel f / memorie van toelichting blz. 20 + blz. 118 t/m 119)
Indien een cliënt in de Wlz zich op grond van sociale overwegingen (denk aan een familiebezoek) wenst te verplaatsen maar hiervoor niet zelfstandig gebruik kan maken van het openvaar vervoer, kan deze cliënt hiervoor een beroep doen op de gemeente voor sociaal vervoer (Wmo 2015). (artikel 3.1.1 – lid 1 – onderdeel f / memorie van toelichting blz. 20 + blz. 118 t/m 119)
Dossier vervoer