Menu

Filter op
content
PONT Zorg&Sociaal

0

Derdenbedingactie pgb: intrekken goedkeuring per 1 april

Per 1 april wordt het derdenbeding verplicht voor zorgovereenkomsten binnen de Jeugdwet en Wmo. Het derdenbeding beschermt de pgb-houder bij oneigenlijk gebruik door de zorgverlener. Door deze afspraak in de zorgovereenkomst kan de gemeente onterechte betalingen direct bij de zorgverlener terugvragen.

VNG 30 maart 2022

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

eclipse_images_E+_via GettyImages

Afgelopen jaar heeft de SVB verschillende acties uitgevoerd om het derdenbeding toe te voegen aan zorgovereenkomsten waarin het derdenbeding ontbrak. Budgethouders zijn zowel schriftelijk als telefonisch benaderd.

Intrekken goedkeuring zorgovereenkomsten zonder derdenbeding

Bij de start van de acties waren er ongeveer 20.000 zorgovereenkomsten waarin het derdenbeding ontbrak. Inmiddels zijn er nog ongeveer 1.400 overeenkomsten over die niet voldoen aan het derdenbeding. De SVB trekt op 1 april de goedkeuring van deze zorgovereenkomsten zonder derdenbeding in, de zorgverlener wordt dan niet meer uitbetaald. Het is aannemelijk dat in ongeveer de helft van deze gevallen bewust niet op de oproepen is gereageerd omdat de zorgverlener bijvoorbeeld geen zorg meer levert. Na 1 april ingestuurde zorgovereenkomsten met derdenbeding en formulieren ‘Aanvulling zorgovereenkomst’ worden alsnog (met terugwerkende kracht) verwerkt. De betalingen worden dan hervat.

Gemeenten kunnen van 7 t/m 29 april via Mijn PGB de gegevens inzien van budgethouders en zorgverleners waarbij de goedkeuring van de zorgovereenkomst is ingetrokken.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.