Menu

Filter op
content
PONT Zorg&Sociaal

0

Onvoldoende budget voor de langdurige zorg in 2024

Uit twee prognoses van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) blijkt dat het budget voor de langdurige zorg in 2024 onvoldoende is om alle noodzakelijke zorg te vergoeden. De NZa verwacht in 2024 een tekort in het budgettair kader tussen de € 54 en € 347 miljoen. Het is dan ook nog niet duidelijk of de herverdelingsmiddelen van € 76 miljoen, die bestemd zijn om de tekorten op te vangen, dit jaar voldoende zijn.

Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) 15 augustus 2024

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

Minder onzekerheden

In februari verwachtte de NZa voor 2024 nog dat het kader voldoende zou zijn. We konden daarin nog geen rekening houden met een aantal ontwikkelingen, zoals de gevolgen van de rechtszaak tegen zorgkantoren over de herberekening van de tarieven voor de gehandicaptenzorg. Inmiddels schatten zorgkantoren dat deze wijziging € 175 miljoen kost. Ook de gevolgen van het aangenomen amendement Dobbe waren toen nog niet duidelijk. Daarin wordt een besparing in de Wlz van € 193 miljoen teruggedraaid. In de recente prognose zijn deze ontwikkelingen meegenomen.

Tekorten houden aan

De afgelopen jaren waren er ook tekorten in het budget van de langdurige zorg, die met de herverdelingsmiddelen zijn aangevuld. Tegelijkertijd is niet alleen de financiering van belang voor de betaalbaarheid en toegankelijkheid van de langdurige zorg. Door de vergrijzing blijft de vraag naar zorg de aankomende jaren stijgen terwijl er een schaarste aan personeel en verblijfplaatsen is. Het CIZ, Zorginstituut Nederland, het CAK en de NZa hebben eerder al aangegeven wat er moet gebeuren om de langdurige zorg in de toekomst beschikbaar te houden voor patiënten. De nadruk ligt daarbij op passende zorg waarbij de cliënt en de eigen omgeving centraal staan. Ook gaf de NZa de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport eerder al aanknopingspunten voor keuzes in het beleid met het advies Scheiden van wonen en zorg.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.